ARCPLASZTIKA

Külső megjelenésünket nagy mértékben meghatározza bőrünk minősége, különösen érvényes ez a fedetlen arcunkra. Az életkor előrehaladtával az arc és a nyak bőrének rugalmassága csökken, a gravitáció hatásai egyre jobban láthatóak. Az idősödő arcon megjelennek a ráncok — a szem, az orr és az ajak körüli árkok, redők erőteljesebbé válnak, és a homlokot, nyakat sem kíméli az eltelt idő.

A kémiai, lézeres és egyéb arcbőr-fiatalító módszerek a fenti esetekben már nem elégségesek, a megfelelő hatást csak arcplasztika segítségével érhetjük el. A megereszkedett bőrt és kötőszövetes rétegeket visszahelyezzük eredeti helyükre, ott rögzítjük, majd a felesleges bőr eltávolítása után az arc és nyak bőrét megfeszítjük.

A műtétek történhetnek helyi érzéstelenítésben és altatásban is. Egy nap intézeti megfigyelés szükséges, varratszedés 10―14 nap után, addig speciális, rugalmas kompressziós kötés viselése javasolt.

A műtétek arcfiatalító hatása függ a páciens bőr- és kötőszöveti minőségétől, de általában 8—10 év fiatalodást eredményez, és nagyjából ennyi ideig időtálló is.

Szemhéjplasztika topArrow

A szemhéjak idősebb kori megváltozása a felső és alsó szemhéj bőrének, izomzatának és kötőszöveti rendszerének megnyúlását és a szemüregi zsírszövet elődomborodását jelenti. Az életkor előrehaladtával a szemhéj bőre elvékonyodik, a külső szemzugtól sugár irányban haladó ráncok, úgynevezett szarkalábak indulnak ki. A felső és az alsó szemhéj bőre ráncossá, petyhüdtté válik. A felső szemhéj bőrének ráncai elérik a pillasort, esetleg azon túlérve akadályozzák a látást. A belső és a külső szemzug fölött, valamint alatt a szemhéjakat elődomborító duzzanat jelenhet meg. A szemhéjak izomzata veszít erejéből.

A fenti folyamatok következtében a felső szemhéj lógóssá, az alsó táskássá válik. Az alsó szemhéjon az opikai hatást fokozza az elvékonyodott bőr elszíneződése.

A szemhéjplasztika nincs hatással a halántéktáj és az arc egyéb területeinek ráncaira!

A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük. A műtét lényege a felső vagy az alsó szemhéj laza, ráncos bőrének és a szemhéjat elődomborító zsírszövet eltávolítása. Végezhető egyszerre is vagy arcplasztika kiegészítéseként is.

A szemhéjakra vékony kötést helyezünk. Egy hétig C- és K-vitamin szedése, illetve a szemek környezetének hűtése javasolt. A műtét utáni időszakban kerülni kell a fokozott fizikai terhelést és minden olyan tevékenységet, amely vérnyomás-emelkedéssel jár. A varratszedés a 7. napon történik. A páciens legalább fél évig óvja a heget a napsugárzástól.

Szükség esetén a szemhéjplasztika összekapcsolható a bőrön lévő pigmentfoltok kémiai vagy lézeres hámlasztásával. Izolált bőrtöbblet esetén kiváló eredményt érhetünk el a szemhéjak CO2 lézeres kezelésével, amely látvá-nyos eredményt ad — metszés nélkül.

Orrplasztika topArrow

Az orr az arc jellegének meghatározó része, így az arckarakter kialakításában fontos szerepet tölt be. Az orr alaki változásai deformitásai lehetnek veleszületettek vagy szerzettek (baleset).

Az orrplasztikai műtéteket legtöbbször altatásban végezzük, de történhet helyi érzéstelenítésben is. A műtéti metszés az orron belül, a nyálkahártya felől történik, így nem marad látható nyoma. Vannak olyan típusú műtétek is, ahol külső metszés is van, de azok általában nyom nélkül gyógyulnak. Az operáció lényege a csontos és porcos váz átalakítása az előzetes megbeszélésnek megfelelően.

A műtét után az orrüregbe 24 órára tampont helyezünk, kívülre pedig rögzítés céljából kicsi gipszkötést. A gipszet egy hét után eltávolítjuk, de 1—2 hétig duzzadt lehet az orr. 3—4 hét fizikai kímélet és orrfúvási tilalom javasolt. 6 hét múlva már látható a kialakított forma, de a végleges eredmény csak 6 hónap elteltével.

Fülplasztika topArrow

Gyakori és sokaknak igen zavaró fejlődési rendellenesség az elálló fül, az aszimmetrikus és túl nagy fülkagyló. Ezek az elváltozások plasztikai műtétekkel jól korrigálhatók.

Gyerekeket már 6 éves kortól lehet operálni.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentesen.

A kötést, illetve a varratokat 7—10 nap után távolítjuk el, ezután 2—3 hétig még fejpánt viselése ajánlott. A fülplasztika után turbánszerű rögzítő kötéssel haza lehet menni. Otthon fizikai kímélet javasolt.

A beavatkozásnak látható nyoma nem marad, mivel metszés csak a hátsó felszínen, a fülkagyló és a koponya találkozásánál van, és az is vékony hegvonallal gyógyul.

Tovább a galériához