MELLPLASZTIKA

A mellplasztika a plasztikai sebészeti műtétek között az egyik leggyakoribb műtéti típus.

A különböző mellműtétek általában altatásban történnek, típustól függően 1—2,5 óráig tartanak. A műtét után 1 napos intézeti megfigyelés szükséges. Varratszedés 10—14 nap elteltével, speciális melltartó viselése 4 hétig szükséges, ez idő alatt fizikai kímélet javasolt.

Mellnagyobbítás topArrow

Az emlők méretének növelése mellprotézisek (implantátumok) beültetésével lehetséges, amely legtöbbször az esztétikusabb forma kialakítását is eredményezi.

A jelenleg használatos mellimplantátumok fala szilikonból készül. Felszínét tekintve lehet sima vagy texturált (érdesített), a protézisek töltése lehet sóoldat vagy szilikongél. Utóbbiak közül a kohézív géllel töltött implantátumok a legkiválóbbak, legbiztonságosabbak. Formájukat tekintve lehetnek kerekek, illetve anatómiai (csepp) formájúak, és mindkét típusnak ismert alacsony és magas profilú változata is. A megfelelő protézis kiválasztásával a részletes konzultáció során megtervezhetjük a páciens igényeinek megfelelő méretet és formát.

Az implantátum beültetése 3 különböző módon lehetséges: mirigyállomány alatt, izom alatt, illetve félig izom alatt. Mindig egyedi elbírálás alá esik, hogy melyik módszert használjuk. A döntést befolyásolja a páciens műtét előtti mellformája, a meglévő mirigyállomány nagysága és formája, valamint a bőr alatti zsírszövet mennyisége.

Az implantátum beültetésére — megfelelő állapotfelmérés és felvilágosítás után — a páciens az alábbiak közül választhat.

 • mell alatti redőben ejtett harántmetszés
 • hónaljban ejtett metszés
 • emlőbimbóudvar körüli metszés
 • emlőbimbón keresztül ejtett harántmetszés.

A metszések 3—5 cm hosszúak, megfelelő, szép heg esetén alig észrevehetők, de természetesen a hegképződés egyedi adottságoktól és bőrtípustól is függ.

Fontos megjegyeznünk, hogy az emlőprotézis beültetése a későbbi szoptatást NEM befolyásolja!

Az implantátum biztonságos alkalmazásával kapcsolatban további információkat tartalmaz a Plasztikai Sebészetben Használt Orvosi Eszközök és Minőségbiztosítás Európai Bizottsága Emlőimplantátumokra vonatkozó Megegyezési Nyilatkozata 1998. július (EQUAM = European Commettee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery)

 1. Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag a mindennapi életben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. A medicina és a sebészet összes területén a szilikonból készült orvosi eszközök és implantátumok nem csak a jóléthez, de gyakran a túléléshez is nélkülözhetetlenek.
 2. Korszerű tanulmányok folyamatosan bizonyítják, hogy a szilikonzselével töltött implantátumok nem okoznak sem emlőrákot, sem más rosszindulatú betegséget.
 3. Rendelkezésünkre állnak olyan következtetett tudományos, klinikai, immunológiai, epidemiológiai adatok, hogy a szilikonzselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget.
 4. Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan jelenség, mint szilikonallergia, szilikonintoxikáció vagy „új szilikonbetegség” létezne. Minden implantátummal kapcsolatban fellép egy normális idegentest-reakció, de ez nem immunbetegség.
 5. A szilikonimplantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét.
 6. Az emlőimplantátumos betegek rendszeres kontrollt igényelnek és (ha szükséges) az emlők megfelelő vizsgálatát.
 7. A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke. Eddig nem mutattak ki specifikus szilikonellenes antitesteket.
 8. Az EQUAM szerint nagy szükség van az implantátumokra vonatkozó működőképes, egyeztetett, speciális EU-előírásra. Az EQUAM sürgeti az európai államok mihamarabbi megegyezését ezen a téren.
 9. Az EQUAM szorgalmazza a folyamatos klinikai és alapkutatásokat az emlőimplantátumok és új technológiák további fejlesztésére.
 10. Objektív médiaközlemények a betegek megnyugtatására szolgálnak. Az EQUAM biztosítja a legfrissebb adatokat a média számára.

Regensburg, 1998. július 4.

Mellfelvarrás (mastopexia) topArrow

A női mell jelentős fogyás, terhesség vagy alkati sajátosságok miatt ereszkedhet meg. A bőr, a kötőszövetek rugalmassága a kor előrehaladtával csökken, illetve a mirigyállomány sorvad. A lógó mell mellfelvarrással korrigálható.

Enyhébb esetekben csak a bimbóudvar körül van heg, innen veszünk ki gyűrű alakú bőrt. Közepes fokú lógás esetén a bimbóudvar körül, illetve függőlegesen, a középvonalban a bimbóudvartól az áthajlási redőig húzódik a heg, mivel így lehetséges a bőrfelesleg eltávolítása.
Nagyobb fokú megereszkedés esetén a fordított „T” technikát alkalmazzuk: a bimbóudvar körül, függőlegesen a középvonalban és az áthajlási redőben is van haránt irányú heg.

A mellfelvarrás utáni emlő új formája tartós, de ismételt hízás, fogyás, terhesség, szoptatás, jelentős kötőszöveti gyengeség újabb megereszkedést okozhat, amely ismételt műtétet tehet szükségessé.

Mellkisebbítés topArrow

A nagy méretű emlők kialakulásában hormonhatások, örökletes tényezők és elhízás szerepelhet kiváltó okként. A túlságosan nagy mellek komoly problémákat okozhatnak a páciensnek: gerincpanaszok, váll- és hátfájás, higiénés problémák. Ilyen esetekben indokolt a redukciós emlőplasztika, más szóval mellkisebbítő műtét.

A mellkisebbítő plasztikai beavatkozás nagyon hasonlít az emlőfelvarrásra, csak ebben az esetben az emlőben lévő mirigyállomány és a zsír bizonyos százalékát is eltávolítjuk. A mellkisebbítés után kialakított forma tartós eredményt hoz.

Férfimellplasztika topArrow

Genetikai vagy hormonális változások, bizonyos gyógyszerhatások, hízás miatt a férfi mell nőies jelleget vehet fel, megnagyobbodhat.

Ha a mirigyállomány is megnövekszik, érzékennyé, tapinthatóvá válik — gynecomastiáról beszélünk, amelyet UH-vizsgálattal igazolhatunk. Ebben az esetben a műtét során eltávolítjuk a megnagyobbodott emlőállományt. Ha a nőies mell zsírfelszaporodás miatt alakul ki, akkor ezt zsírszívással igen jó eredménnyel lehet korrigálni. A két típus kombinációja is előfordul, ilyenkor a műtét is két részből áll.

Az operáció altatásban történik, majd néhány hétig mellkasi, rugalmas kompressziós kötés viselése szükséges.

Tovább a galériához